Bună, fetelor!
Asociem, de obicei, prebioticele şi probioticele cu medicamente, nu-i aşa? Pot fi aceste substanţe utilizate şi în produsele cosmetice? Se pare că da, iar efectele oferite sunt semnificative. Cum acţionează astfel de produse şi cum să le utilizăm? Continuaţi să citiţi postarea mea pentru a afla răspunsul.
Cine poate folosi probiotice şi prebiotice?
Produsele cosmetice cu conţinut de prebiotice şi probiotice sunt, de obicei, recomandate pentru persoanele cu piele sensibilă, iritată şi deteriorată. Misiunea acestora este de a reconstrui flora microbiologică a pielii şi de a combate multiplicarea microbilor nocivi. Care este rolul acestor organisme microscopice la nivelul organismului?
Flora microbiană a organismului uman (de exemplu, saprofiţii, dermafitele) este extrem de importantă pentru piele. Aceasta protejează împotriva germenilor care pot duce la dezvoltarea unor afecţiuni grave. În schibul protecţiei, acestea primesc hrană, sub forma grăsimilor, transpiraţiei şi celulelor moarte ale epidermei. Pielea noastre este, de asemenea, domiciliu microflorei tranzitorii; aceasta include organisme cu o durată de viaţă foarte scurtă (câteva ore, zile, săptămâni). Acestea pot cauza boli doar atunci când compoziţia florei microbiene se schimbă ca o consecinţă a îngrijirii neadecvate sau sub influenţa mediului extern.
Compoziţia şi cantitatea microflorei depinde de mulţi factori. Putem include: rasă, sex, vârstă, stare de sănătate, nivel hormonal, tratament medical, dietă, îmbrăcămintea purtată, condiţiile de viaţă, igenă, imunitate şi multe altele. De asemenea, un foarte important rol este jucat de pH-ul scăzut al pielii, care facilitează menţinerea microflorei normale la un nivel corespunzător.
Ce perturbă flora microbiologică a pielii
În primul rând, igena excesivă sau necorespunzătoare. După spălarea corpului, numărul de microorganisme sănătoase este redus. Din fericire, este nevoie de o perioadă de timp foarte scurtă pentru reformarea numărului adecvat de microorganisme la nivelul pielii. Cu toate acestea, băile frecvente şi utilizarea unor detergenţi puternici cauzează deteriorări pe termen lung la nivelul microflorei. Un alt factor de detriorare este dezinfectarea pielii, prin care atât microorganismele bune, cât şi cele dăunătoare sunt distruse. Prin urmare, este recomandat să evitaţi utilizarea săpunurilor, conservanţilor şi produselor cosmetice alcaline, precum şi a acizilor medicali şi a deodoranţilor (sic!). De asemenea, nu exageraţi cu expunerea la soare, răcirea rapidă a organismului sau… administrarea frecventă de antibiotice.
Prebioticele şi probioticele în produsele cosmetice
Cosmeticele cu probiotice sunt recomandate persoanelor cu dermatita atopică (DA), psoriazis, acnee şi probleme la nivelul zonelor intime. De asemenea, acestea sunt utile pentru combaterea reacţiilor alergice, după terminarea tratamentelor cu antibiotice şi după procedurile invazive de chirurgie estetică. Rolul acestora este de a proteja împotriva patogenilor, de a consolida imunitatea la nivelul pielii, de a susţine regenerarea şi de a ameliora iritaţiile.
Prebioticele în compoziţia produselor cosmeticestimulează dezvoltarea microorganismelor. Acestea sunt prezente în plante şi pot fi obţinute din proteine, grăsimi şi oligo- sau polizaharide. Acestea sunt recomandate pentru a îngriji pielea sensibilă a copiilor sau adulţilor. Prebioticele sunt prezente, de asemenea, în produsele cosmetice anti-mătreaţa, produsele de protecţie solară, produsele de îngrijire a pielii pentru bărbaţi şi deodorante. Acestea combat dezvoltarea acneei şi a infecţiilor la nivelul organelor intime.
Lasă un răspuns