Bună, fetelor!
V-aţi întrebat vreodată de ce se bronzează pielea noastră? Din cauza radiaţiilor UVA şi UVB. Primul tip de radiaţii este absorbit de epidermă, iar cel de-al doilea tip pătrunde în cele mai profunde straturi ale pielii, cauzând deteriorarea fibrelor de colagen. Care este rezultatul? Riduri, decolorare, iritaţii şi chiar arsuri solare. Sfatul meu este simplu. Nu uitaţi niciodată să aplicaţi loţiuni de protecţie solară!
Radiaţii UVA şi UVB
Pentru început, haideţi să discutăm despre problema radiaţiilor UVA. Mă veţi crede dacă vă spun că 90% dintre acestea ajung pe suprafaţa Pământui şi ne deteriorează pielea? Sunt peste tot în jurul nostru, chiar şi în zilele înnorate şi sunt capabile să pătrunde prin orice tip de sticlă. Merită să realizăm că radiaţiile UVA cauzează aşa numitul stres oxidativ şi cancerul şi sunt responsabile pentru stimularea radicalilor liberi, care duc la foto-îmbătrânirea intensă a pielii. Al doilea tip de radiaţii despre care vom discuta sunt radiaţiile UVB. Prin analogie cu radiaţiile UVA, cantitatea de radiaţii care ajunge pe planeta noastră este mult mai redusă, de doar 6%. Acest tip de radiaţii contribuie la stimularea sintezei vitaminei D, care este foarte importantă pentru sistemul osos al organimsului uman. Pe de altă parte, radiaţiile UVB cauzează arderi solare şi duc la deteriorarea structurii de ADN.
Care sunt rezultatele expunerii la radiaţii?
Ştiaţi că bronzul (care reprezintă producţia mărită de melanină) este un mecanism natural de protecţie împotriva radiaţiilor UV? Atunci când stăm pe plajă, corpurile noastre trebuie să se protejeze împotriva soarelui. Concluzia? Pielea maro-aurie nu este indicată. Pentru a înrăutăţi şi mai mult lucrurile, această protecţie nu este suficientă pentru persoanele cu piele deschisă la culoare. Ce se poate întâmpla dacă îşi expun corpurile la soare ceva mai mult timp decat ar trebui? Riduri, piele deshidratată, depigmentare, pierderea elasticităţii… Cele mai severe efecte ale bronzării prelungite sunt: înroşire, inflamaţii, cancer, deteriorarea epidermei şi dermei.
Cum să obţinem o piele bronzată?
Cea mai importantă regulă pentru o sesiune sigură de bronzare este de a aplica creme care conţin un filtru solar suficient de ridicat (SPF – Factor de Protecţie Solară). Puterea sa este expimată în numere de la 2 la 50. Produsele de protecţie solară trebuie aplicate cu aproximativ 30 de minute înainte de expunerea la soare şi reaplicate la fiecare 2 ore. Datorită acestor produse, pielea se bronzează mai lent, însă efectele se menţin pentru mai mult timp. Pentru a nu pune expune pielea la pericolul arsurilor solare, este de recomandat să evitaţi expunerea la soare între orele 11:00 a.m. and 3:00 p.m.
Cum se îngrijeşte pielea bronzată?
Se recomandă spălarea pielii bronzate cu apă călduţă şi utilizarea produselor cosmetice adecvate pentru calmarea şi hidratarea acesteia. Nu ezitaţi să folosiţi produse cosmetice care conţin uree şi vitaminele A şi E. În cazuri grave, când pielea a suferit arsuri severe, preparatele cumpătare din farmacii pot facilita calmarea pielii. Atunci când arsurile sunt extrem de severe, se recomandă un consult dermatologic.
Lasă un răspuns