Colagenul este unul dintre constituenți principali ai țesutului conjunctiv care este responsabil cu densitatea, suplețea și rezistența pielii. Din păcate, nimic nu durează pentru totdeauna, și nici colagenul. Odată cu trecerea timpului, organismul nostru produce mai puțin colagen care, eventual, încetează să se mai sintetizeze complet. Care sunt proprietățile colagenului? Deficiențele de colagen au efecte negative asupra pielii? Dacă da, este posibil ca produsele de piele cu colagen să le prevină? Care sunt beneficiile folosirii acestor produse de înfrumusețare? Iată ce cred în această privință.
Funcțiile colagenului
Cu siguranță, fiecare dintre voi auziți mereu acest cuvânt deoarece apare în fiecare reclamă care promovează produsele pentru pielea matură. Colagenul este o substanță care apare natural în organismul uman (în general, în mamifere). Această proteină constituie 30% din toate proteinele umane. Sarcina sa principală este de a conecta și ”lipi” celulele. Nu este surprinzător că se găsește în majoritatea organelor: piele, oase, dinți, tendoane, cartilage, vase de sânge și cornee.
Colagenul este foarte elastic și, în același timp, puternic. Protejează organele interne precum rinichii, stomacul și ficatul, creând un tip de strat de protecție care menține organele în locul corespunzător. În ceea ce privește sistemul imunitar, colagenul are și aici o funcție de protecție – previne invazia germenilor, toxinelor și celulelor canceroase. În plus, colagenul susține procesele de auto-reînnoire ale pielii (asigură desfășurarea continuă, fără pauză) și menține nivelul de hidratare ridicat, ceea ce asigură suplețe și finețe pielii. Un aspect surprinzător este că până la 60% din toate proteinele pielii sunt alcătuite din colagen, acesta având astfel un impact enorm asupra condiției și aspectului pielii.
Deficiența de colagen
Când suntem sănătoase și tinere, organismul produce continuu colagen, care, în plus, este înlocuit regulat cu noi fibre de colagen – aceasta, în schimb, promovează regenerarea țesutului deteriorat. Cu vârsta, pierdem treptat abilitatea de reconstruire a fibrelor de colagen, ceea ce înseamnă că celulele de colagen care mor în mod normal depășesc ca număr celulele care sunt produse. Și mai îngrijorător este că acest proces se intensifică din cauza expunerii la factori externi precum stres, boli, oboseală și chiar și condiții atmosferice.
Nivelul redus de colagen în organism combinat cu efectele adverse produse de radicalii liberi, radiațiile solare și toxinele rezultă în îmbătrânirea mai rapidă a pielii. Observăm astfel apariția liniilor fine pe față, vergeturilor, celulitei pe corp; de asemenea, deshidratarea pielii care își pierde rezistența. Pentru a înrăutăți și mai mult lucrurile, deficiența de colagen slăbește părul care, astfel, devine mai fragil și cade (lăsându-ne câteodată complet chele).
Cum acționează produsele de piele pe bază de colagen?
Pielea matură (adică pielea îmbătrânită) se lasă, devine flască și prezintă riduri. Utilizarea sistematică a colagenului pur sau cremelor pe bază de colagen akută la reconstruirea celulelor deteriorate ale pielii și la redarea umidității, supleții și netezimii. În plus, astfel de produse uniformizează tonul pielii, ridică pielea și reduc ridurile. Datorită proprietăților sale de regenerare, colagenul este potrivit pentru tratarea tenului predispus la acnee: echilibrează producția de sebum, asigură hidratarea pielii, uniformizează tonul și reduce petele post-acneice.
Deoarece fibrele de colagen sunt o substanță naturală, produsele de piele pe bază de colagen satisfac nevoile pielii sensibile, cuperozice și atopice. Acestea sunt recomandate pentru tratarea feței și corpului afectat de celulită și vergeturi. Un aspect interesant este persoanelor care au recurs la operații – inclusiv operații estetice – li se recomandă tratarea dermei deteriorate și cicatricelor cu preparate medicinale pe bază de colagen.
Fibrele de colagen sunt incluse într-o varietate de produse de înfrumusețare precum cremele faciale, balsamurile de corp, tonicele faciale, loțiunile de baie, precum și balsamurile de unghii și păr. Drogheriile bine aprovizionate oferă soluții pe bază de colagen pur care oferă efecte mai puternice, însă acțiunea acestora este mai puțin versatilă. Astfel de soluții pot fi aplicate direct pe piele sau, de exemplu, folosite ca înlocuitori ai amestecului de elastină. Un aspect de reținut este că efectele create de colagen sunt determinate de concentrația sa. Cred că trebuie să aveți în vedere acest lucru dacă doriți să tratați o anumită problemă de piele cu ajutorul colagenului,
În ceea ce privește produsele de îngrijire a părului, cele care conțin colagen au rolul de a regenera șuvițele, redând strălucirea și prevenind aspectul fragil. În plus, colagenul are un impact pozitiv și asupra unghiilor – face patul unghiei mai puternic, ceea ce înseamnă că devine mai rezistent la deteriorarea mecanică. Mai mult decât atât, colagenul stimulează strălucirea unghiilor.
Vă rog să rețineți că deși tratarea pielii cu colagen din exterior are un impact pozitiv asupra aspectului, acest tip de tratament nu livrează această proteină organelor interne, astfel încât colagenul nu va acționa din interior. Totuși, vă recomand din toată inima să nu renunțați la produsele de înfrumusețare pe bază de colagen deoarece, în definitiv, acesta este motivul principal pentru care folosim astfel de cosmetice, nu-i așa? Pentru a îmbunătăți aspectul pielii, păruli și unghiilor. Îmi tratez cu regularitate pielea cu colagen, doar pentru a îndepărta câțiva ani de pe față. Efectele obținute sunt foarte satisfăcătoare, mai ales atunci când sunt sistematică. Odată de aplicați colagen cu regularitate, vă puteți aștepta ca pielea să devină mai rezistentă, să capete un ton sănătos, iar ridurile, celulita și vergeturile să devină mai puțin vizibile. Vă recomand folosirea produselor de piele pe bază de colagen.
Dar voi? Folosiți produse de piele pe bază de colagen? Ce părere aveți? Recomadați vreun produs?