Un tatuaj este o imagine sau un design de orice dimensiune sau formă, creat prin introducerea de tuș în piele (dermă mai precis) permanent, folosind un ac special. Cum se spală noul tatuaj și cum se îngrijește? Cum să protejăm tatuajul de soare? Voi răspune la toate întrebările legate de îngrijirea tatuajului. De asemenea, vă voi oferi câteva sfaturi despre cum puteți facilita vindecarea tatuajului dacă vă confruntați cu unele probleme, ceea ce sper că nu este cazul. Iată care sunt sfaturile mele.
Cum se îngrijește un tatuaj abia făcut?
Când tatuajul este în proces de vindecare, puteți observa apariția unor mici cruste. Este momentul potrivit să aplicați cataplasme calde și umede în această zonă de piele – cel mai indicat de două sau trei ori pe zi, lăsând cataplasma pe piele aproximativ 5 minute. În această etapă, nu sunt recomandate unguentele sau balsamurile. Știu că este dificil, dar încercați să nu vă scărpinați pielea atunci când vă mănâncă – exact ca la varicelă. În caz contrar, este posibil să distrugeți sau chiar să îndepărtați complet tatuajul.
Cum se spală un tatuaj abia făcut?
Folosiți un săpun delicat, lichid/gel antiseptic și apă caldă pentru a spăla tatuajul. Dacă doriți să uscați pielea, luați un prosop curat – nu contează dacă este din material textil sau hârtie – și apăsați delicat pe piele. Tatuajul trebuie curățat de două sau trei ori pe zi.
Când tatuajul este abia făcut, dușul este o opțiune mai bună decât baia deoarece este mai dificil să umeziți astfel noul design în tuș. Cred că este destul de important să întelegeți că umezirea tatuajului în cadă sau jacuzzi îl poate deteriora. Prin urmare, încercați să evitați orice tip de îmbăiere timp de două sau trei săptămâni din ziua în care v-ați făcut tatuajul.
Ce produse de îngrijire post-tatuaj să folosiți?
Nu voi menționa denumiri specifice de produse de îngrijire a pielii post-tatuaj. Citiți lista de ingrediente pentru a verifica dacă un anumit unguent conține vitamina E și dacă este antiseptic. Vaselina este prea densă pentru a fi aplicată pe rana proaspătă și stimulează fluxul sanguin și, astfel, mișcarea particulelor de tuș. În plus, trebuie să protejați tatuajul împotriva soarelui aplicând creme de protecție solară. Tatuajul nu va avea de suferit dacă veți continua să aplicați produse cu SPF 50.
Cele mai frecvente probleme legate de tatuaje
1. Ce ar trebui să fac atunci când noul meu tatuaj nu se vindecă?
Dacă tatuajul tău ia prea mult timp pentru a se vindeca, atunci când este inflamat și se înroșește din ce în ce mai mult, trebuie să-l cureți cu apă (fă-o delicat!) și să aplici un gel antiseptic. Apoi, acoperă tatuajul cu un strat subțire de cremă antiinflamatoare. Însă, dacă observi agravarea condiției pielii, consulă un dermatolog și solicită produse topice cu antibiotic.
Dacă dorești să protejezi tatuajul de bacteriile care sunt peste tot în jurul nostru, îl poți acoperi cu un bandaj, pansament steril sau folie. Rana deschisă este un adevărat ospăț pentru bacterii și un mediu perfect pentru dezvoltarea infecțiilor. Menține tatuajul abia făcut acoperit timp de 2-3 ore, apoi lasă-l să respire câteva minute – aerul proaspăt accelerează procesul de vindecare a rănii.
2. Îmi pot face tatuaj dacă sufer de eczeme?
Una dintre prietenele mele suferă de eczeme. A fost la diferite controale medicale, fără niciun rezultat pozitiv, totuși leziunile de pe mâini erau vizibile în timpul sezonului toamnă-iarnă. Deși își dorea un tatuaj pe picior, i-a fost teamă deoarece nu era sigură că eczema care afecta alte părți de piele nu era o contraindicație pentru această procedură. Un doctor i-a spus că în cazul ei, riscul de dezvoltare a eczemei de contact printr-un tatuaj este posibil. De asemenea, acesta i-a spus că leziunile cutanate se pot răspândi și afecta alte zone de piele, nu neapărat zona pe care se face tatuajul. I s-a recomandat să facă mai multe teste, dar în această etapă, doctorul i-a sugerat să nu-și facă tatuaj.
Ce metode de îngrijire a pielii post-tatuaj aveți? Vă aștept sfaturile în comentarii!