Ziua îndrăgostiților este ziua tuturor celor care iubesc. Este timpul magiei, în care seducem nu numai prin aspect, ci și prin atingere și miros. Dar cât de bine seducem prin miros? Feromonii din parfumuri chiar funcționează? Cum? Feromonii au aromă? Există arome pe care sexul opus le condideră atractive?
Feromonii: Ce sunt?
Feromonii? Ce sunt? Ce înseamnă acest cuvânt care sună ciudat? Probabil unele dintre voi asociați acest cuvânt cu atragerea sexului opus. Ei bine, este adevărat, dar doar parțial.
Feromonii sunt substanțe inodore, volatile, produse de organismele vii, dar, aparent, și de plante. Sarcina lor principală este de a transmite informații între indivizii de aceeași specie. Diferența principală dintre hormoni și feromoni este că primii poartă informațiile destinate organismului, care îl prelucrează ulterior, în timp ce cei din urmă sunt informațiile trimise mai departe, ceea ce înseamnă că sunt destinate altor indivizi. În funcție de activitatea efectuată, feromonii sunt împărțiți în 30 de grupuri. Cei mai cunoscuți sunt: feromonii sexuali, feromonii de agresivitate, feromonii de alarmă și feromonii de urmărire.
Mai mult decât atât, tipul de feromoni cu care îi asociem de cele mai multe ori, care sunt ”momelile”, sunt cunoscuți ca atractanți. Aceștia sunt uimitori în modul în care funcționează deoarece afectează organul vomeronasal care este responsabil cu primirea semnalelor chimice. La om, receptorul este localizat pe ambele părți ale nărilor.
Știați că feromonii pot declanșa diferite reacții în organismul nostru? Ce reacții? De exemplu, aceștia pot schimba ritmul respirației, influența temperatura corpului, pulsul și chiar și tensiunea arterială? După cum puteți observa, feromonii nu sunt așa de pasivi precum greșit credeam.
Feromonii în produsele de înfrumusețare
Timp de mulți ani, oamenii au încercat să dezvolte o metodă de includere a feromonilor în produsele de înfrumusețare. Poate că nu în toate produsele de înfrumusețare, ci în principal în parfumuri – în definitiv, acestea influențează direct mirosul. Prespunerea este că feromonii sexuali ai animalelor sunt, de asemenea, atractanți sexuali pentru oameni. De aceea, moscul a fost adăugat în unele parfumuri. O altă presupunere este că parfumurile care conțin feromoni afectează persoana care poartă acest parfum, nu așa-numitul receptor. Cu alte cuvinte, noi suntem cele care ar trebui să ne simțim „în armonie” cu primirea semnalelor aromatice ale altora. De aceea, câteodată, parfumurile bărbaților conțin feromoni feminini și invers.
De unde vine magia? Constituenții chimici ai feromonilor
Cei mai importanți constituenți chimici care prezintă activitatea feromonală sunt doi steroizi: androstenolul și androsteronul. Și iată și o informație uimitoare: atât bărbații, cât și femeile par mai atractivi, mai inteligenți și mai de încredere atunci când sunt învăluiți în androstenol. Surprinzător este și faptul că există un feromon separat, care este, de asemenea, folosit în parfumuri, care provoacă agresivitate și este asociat cu dominația. Prin urmare, dacă doriți să impuneți respect, folosiți androstenol.
Feromoni: Opinii
Feromonii funcționează? Chiar ne pot intensifica atractivitatea?
Spre surpriza mea, se pare că compușii folosiți în parfumuri nu prezintă efecte stimulatoare asupra organului vomeronasal și nici asupra sistemului nervos. Cu alte cuvinte, nu respectă definiția feromonilor pe care o aveți în minte.
Cu toate acestea, feromonii acționează ca atractanți aromatici și influența acestora asupra oamenilor este că stimulează receptorii olfactivi. Mai exact, feromonii nu au efectul descris de mărcile care doresc să își vândă parfumurile. Ce influențează însă este parfumul în sine – fac parfumul mai plăcut. S-a demonstrat că unele arome atrag bărbații/femeile și astfel sunt incluși în parfumuri.
Pentru a rezuma, deși feromonii nu acționează ca un elixir de dragoste magic, nu subestimați puterea parfumului.